A színfalak mögött – Ság- hegy Kupa – Celldömölk, 2019.05.11.

Ez évben is megrendezésre került a rangos, országos színvonalú hazai verseny, a hagyomány folytatódott. Népes mezőny mérte össze tudását óvodásoktól a senior kategóriáig.  A hosszú verseny ellenére a fordulók gördülékenyen zajlottak. Tanítványaink idén sem tértek haza üres kézzel. 6 versenyzővel utaztunk: a három Nóri 🙂 és a fiúk: Andris, Bendegúz, Bálint.

Az óvodások között Ferenczy Nóri új kis tehetségünk játszott sikerrel. Volt olyan 7 éves kismanó, aki már 3! éve sakkozik versenyszerűen, így Nóri, aki egy éve tanulta velünk még csak a lépéseket, erős mezőnybe került. A teljesítmény azonban nagyon szép, újabb verseny, újabb éremmel zárt! Kreatív kishölgy, azt hiszem még hallunk felőle sokszor. 🙂

A következő korcsoportban a legfiatalabbként induló Illés -Nagy Nórink is varázslatos játszmákkal lepett meg! Nórika ebben a tanévben csatlakozott szakkörünkhöz a Váci Iskolában, és még úgy éreztem, kevés volt a gyakorlás ahhoz, hogy versenyre menjünk, a rutinos sakkozó gyerekek közé. Mégis megpróbálta, és ahogy a VI. Győri Sakk Napon, úgy itt is éremmel zárt! Vezér hátrány, matt közeli állapotok, de a kis szíve vitte, harcolt és a végére összejött a matt, amit még alig gyakoroltunk.

A 11 éven aluliak mezőnyében Bendegúz és Nóri versenyeztek.

A csoport igen erős játékosokból állt. Molnár Bendegúz azonban az első játszmáit sorra megnyerte. Nagyon csinos megoldások, kombinációk tarkították játékát. Az időbeosztás még ilyen életkorban nehéz. Idősebb, rutinosabb játékosaink is bajlódnak vele, de ez hozzátartozik. Megbeszéltük, hogy inkább gondolkodjunk, játsszuk ki az állást, ám ez több időbe kerül. Figyelni kell az ellenfél gondolkodástartamát, az állást, a fenyegető veszélyeket, terveinket fejleszteni, nehéz munka, de Bendi rengeteget fejlődött ezekben. A legerősebb játékosok ellen is csak elnézések miatt vesztettünk, ez pedig javítható. Nagy tehetség rejtőzik a kisfiúban, és szorgalmasan tanul hétről- hétre sakkozni. Holtversenyes 3. helynél a mellékszámítás nem nekünk kedvezett, de a 4. hely így is szép.

Bende Nóri rutinos versenyzőnk, ez évben is megyebajnok egyéniben és csapatban is. Szorgalmas kis hölgy, ez látszik a teljesítményén. Komolyan vette ezt a versenyt is, és láttam rajta, hogy tartott az erős mezőnytől. Sokat bátorították szülei, edzők, kísérők. Ezek a háttérmunkák rettentő fontosak. Egy – egy vereség után patakzott könnyekkel jött ki a teremből, amelyet ilyenkor a kísérőknek orvosolni kell. Hamar, mert nemsoká új forduló. Gyorsan talpra kell állni. De szerencsére összejött és úgy érzem, Nóri fejlődött ismét ebben is, a hozzáállásban is, sakk tudásban is. Fantasztikus Ő is, új erőt ad látni a kitartását, elszántságát.

Tédi Bálint a 13 éven aluliak mezőnyében szerepelt. Edzésen beszélgettük vele, hogy fontos volna egy komoly versenyen megmérettetni a tudását, ha már oly sokat tanultunk Vele is az elmúlt időszakban. Bálint előző versenyén is jól szerepelt, bár ott a játszmákban a bravúros eredménytől csak annyi választotta el, hogy lejárt többször nyert állásban az idő. Az első helyezett ügyes sakkozó fiú ellen is így jártunk. Azonban a továbbiakban ezt kiküszöbölte Bálint és nyugodtan, megfontoltan vezette bábuit győzelemre. Sokszor boldogan,mosolyogva jött ki a teremből, hogy anyukájának elújságolja, nyert. Végül ő is éremmel zárt.

Börzsei András is e csoportban játszott, Andris az elmúlt időszakban, amit ki lehetett hozni a sakkversenyekből, úgy érzem, kihozta a maximumot. Hihetetlen teherbírású, akaratú, nagy küzdő Andrisunk. Ez a verseny épp 5. hellyel zárult, de megint csak, aki látja a partikat, tudja, hogy a tudást beleraktuk, a nyert állást kihoztuk, csak az idő elment. 15 perc valóban nem sok, de legközelebb ez is menni fog, úgy, mint az utóbbi időszak sikeres versenyei. Andris is csodás, mint a csapat mindegyik tagja, felnőttként is sokat lehet Tőlük tanulni: kitartást, küzdést, és még sokfélét.

A csapat drukkolt egymásnak, s a pontok alapján is kiderült, ezüstérmet szereztünk a csapatok közötti versenyben is! Fantasztikus élmény volt. Köszönet a gyerekeknek és a szülőknek érte!

Üdvözlettel: Dorina

Képgaléria

 

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =