Sakktáborok

Idén, a tavalyi sikerre való tekintettel sakktáborunkból két turnust is indítottunk. Egyik cél az volt, hogy minél több kisgyermek tudjon részt venni, másik pedig, hogy egyszerre ne legyünk túl sokan, így 30 főben maximalizáltuk a turnusonkénti létszámot. Meglepetésül szolgált, hogy majdnem mind a kettőben elértük a maximumot.

Mik a tapasztalatok?
Szervezőként hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű volt és pikk-pakk ment minden. Nehéz kiválogatni, hogy mivel készüljünk, mi fog tetszeni a gyerekeknek, hisz jósgömbbel nem  rendelkezünk… 🙂 A készüléskor nehéz tervezni, differenciálni, hisz a helyszínen ismerjük meg a gyerekeket, a csoport/ csapat működését. Fontos a gyors reakció a kialakult problémás helyzetekre, amelyeket oktatóinkkal, segítőinkkel sikerült megoldani. Egy –egy kis sérülés, néhányszor egerek itatása benne van a pakliban. Szerencsére a hetek alatt nem történt semmi komoly sérülés, ennek nagyon örültünk. Viszont felszabadult és őszinte mosolyokból, nagy nevetésekből sokszor repetázhattunk. Nézzük is a turnusokra lebontva:

  1. Turnus : Július 10-14

Hol is kezdjem? Az első nap kissé döcögősebb, hiszen ott mindenki csak ismerkedik a helyzettel, egymással, de nap végére a félénkebb arcocskák is felengedni látszottak. Hát még utána! A legnagyobb sikernek a gyerekek felszabadultságát tartom. Ebben a jó hangulatban sakkoztunk, kártyáztunk, malmoztunk, fociztunk, labdáztunk, kirándultunk, ajándékokat kerestünk, gitároztunk, hegedültünk, vizeskedtünk- slag és öntözőberendezéssel a nagy meleg ellen- és volt kincsvadászat, finom ebéd minden nap a közeli étteremben karöltve a tízóraival és uzsonnával, ahol a sláger a vajas-lekváros kenyér lett a fini baracklekvárral, melyet egy kedves tanítványunk szüleitől kaptunk. Sakk történelem, sakkverseny, kezdőknek a lépések, támadások, védekezés és alapfogalmak tanulása történt sok-sok barátságos játszmával fűszerezve. Jó volt látni,hogy a szünetekben, mikor kinti játékra volt lehetőség, sokan bent maradtak és még akkor is sakkoztak egymással! Nagy élmény maradt az elmondás alapján a gyerekekben is a kilátóhoz való kirándulásunk, ahova 3 km-es út vezetett, de megérte! Készültünk út közbeni feladatlapokkal, melyeket a csapatoknak kellett megoldaniuk, s végén, a kilátóba való feljutás után, ha szétnéztek, megláthatták,hogy hova rejtettük a csapat számára szánt ajándékot. Mindenki kapott egy kis autót vagy figurát,amelyeket előzőleg kindertojásból gyűjtöttünk össze. Nagyon tetszett a gyerekeknek,volt ,aki másnap is hozta!Sokan mondták,kár,hogy nem tudnak a következő táborba is jönni a nyaralások végett, de voltak ,akik eredetileg nem is tervezték,viszont a második turnusra is jelentkeztek aztán, s jöttek; azt hiszem, ez nagy siker! A tábor végén értékeltünk, ajándékoztunk, de a legnagyobb ajándékokat a szívünkbe tettük, ezeket a szép pillanatokat, melyeket együtt éltünk át!

  1. Turnus : Július 24-28

A második turnusban sokkal több volt azon gyermekek száma, akik nem egyesületünk tagjai, új arcokat ismertünk meg. Tartogatott meglepetéseket ez a hét is. Nagyon sokan merészen bevállalták a sakk-partikat erősebbek ellen is, amit jó volt látni. A kicsik leültek a nagyokkal, és a vereséget is helyén kezelték, sőt egyszer-egyszer meglepetés is született ennek eredményeképp! Sakk történelem, eljátszottuk az indiai sah és a szegény legény játszmáját legyező hölgyekkel, szolgákkal, mely rettenetesen viccesre sikerült, aztán tanultunk a világbajnokokról, volt fejben sakk is a fali nagy táblánál, volt játszma bemutatás, a kezdőknek külön foglalkozásokat tartottunk, ahol nagy örömömre a lépésektől a matt adásig sikerült egy hét alatt eljutni. Különféle sakk-változatokkal szórakoztattuk egymást, ahol teljesen más alapállásból indultunk s ez is nagy fejtörésekre, nevetésekre adott okot. A nagyok szimultánt tartottak, alig tudom elmondani, mennyi féle dolgot műveltünk! A szünetekben nagy kártya-partik mentek, tanítgatták egymást különféle játékokra a gyerekek, volt sakkos rajzverseny is, átköltöttük a Micimackó és az Egy boszorka van c. dalokat sakkos hangulatúakra. Az előző turnusban ugye végig 30 fok felett volt a hőmérséklet, és bíztam benne, hogy itt is lesz egy- két nap, mikor majd tudjuk használni az öntözőberendezést, de az égiek úgy döntöttek, saját kézbe veszik az irányítást, s hullott minden nap az eső. Azért egy-egy szabad órát sikerült elcsípni, s akkor a kinti játékra adódott lehetőség, amit ki is használtunk. A napi ajándékkeresést-kincsvadászatot is megoldottuk, volt hogy a gyerekek bentről drukkoltak nekünk oktatóknak ( mert közben nagy zuhé kerekedett) ,akik az esőben próbáltuk megmenteni az udvaron eldugott kis ajándéktasakokat. Összesítve sok-sok nevetés, sok játék, mindent el se mondtam, de nem is fér ide ki. Jövőre is reméljük, hasonlóan jól sikerül majd a sakktábor!

Köszönjük Mindenkinek,akik itt voltatok, köszönjük az élményt és reméljük a szívekbe jó élménnyel párosul majd ez a csodálatos játék! Jövőre, ugyanitt!

  1. turnus képeiért kattints ide
  2. turnus képei kattints ide
Kategória: Hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × öt =