Vertetics Attila ezüstérmes kiugróan erős mezőnyben!

Szeptemberben rendezték a Haladás VSE fennállásának 100. évfordulója tiszteletére a nagyszabású 11 fordulós villám sakkversenyt, ahol 29 címviselő vett részt a 100 főt számláló versenyben! A sakkban a nagymesteri fokozat a legmagasabb, aztán alatta a nemzetközi mesteri és alatta fide mesteri. Itt 6 nagymester, 10 nemzetközi mester tarkította a mezőnyt! Attila nagyon erős a gyors játékban is, ez az eredményben is tükröződik. A 6. kiemeltként indult, és 2. helyet szerezte meg!

Attilát kérdeztük a sikerről:

A villám partik teljesen más játékot kívánnak, mint például a rapid (ahol fejenként 15-30 perc van) vagy a fide (ahol akár 2,5 óra gondolkodási ideje van egy játszmára egy játékosnak). Alapvetően 3-3 perce van egy versenyzőnek +2 mp-et ad hozzá lépésenként az óra. Szereted ezt az időbeosztást?

Egyaránt szeretem a 3+2-őt és az 5+0-át is. Előbbi annyiból korrektebb, hogy a bónuszidő miatt nem hatalmas óracsapkodással fejeződnek be partik, és ezáltal reálisabb eredmények születnek.

Hogyan és mennyit készülsz az ilyen versenyekre?

A verseny előtti héten az interneten 1min+0 sec időbeosztással szoktam játszani. Úgy szoktam fogalmazni, hogy élesítem a sakkozói reflexeket (pl. ne hagyjak és ne tegyek ütésbe figurát, a kombinációkat azonnal lássam meg). Azért ezt az időbeosztást használom, mert itt elejétől a végéig nagyon gyorsan kell játszanom, és ezzel tudom modellezni a snell partik azon szakaszát (főleg a végét), amikor az amúgy is gyors tempót még magasabbra kell kapcsolni. További előnyt ad, hogy az 1+0-ás gyakorlás miatt a snell versenyes partik elejét is gyorsabban játszom, emiatt időelőnybe tudok kerülni, ami szintén nagyon fontos ebben a műfajban.

 Mennyi időt készülsz általában a versenyekre?

 Eléggé változó. Napi 1 óra biztosan van, talán valahol 2 óra körül lehet az átlag, de ha van valami extrább dolog, akkor ez felmehet 3-4 vagy akár még több órára is.

Milyenek voltak a játszmák? Hogy lehet 11 fordulón át végig koncentrálni?

 A játszmák nagyon izgalmasak voltak, de ez megszokott a villám sakkban. A koncentrációval szerintem nem lehet gond, 5-10 percig kell nagyon koncentrálni, utána úgyis van egy kis szünet. Nettó 1-1,5 óra lehet egy ilyen verseny, ennél egy kevesebb fordulós rapid verseny, vagy akár 1 klasszikus parti is jóval megterhelőbb.

 Hatalmas teljesítmény az ezüstérem, rengeteg munka van mögötte. Gratulálunk Neked! További sikereket kívánunk!

 

 

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 12 =